Eğitim Yönetmeliği
YEME BOZUKLUKLARI AKADEMİSİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ
Eğitim yönetmeliği Yeme Bozuklukları Akademisi’nin “Diyetisyenler için Psikodiyet” eğitimi esaslarını, yükümlülüklerini ve gereklerini belirlemektedir.
1-Katılımcılarda Aranan Özellikler:
Üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümü mezunları katılabilir. Lisans mezuniyeti esastır. Alan dışı başvurular kabul edilmez. Katılımcıların lisans diplomalarını belgelemeleri zorunludur.
2- Diyetisyenler için Psikodiyet Eğitiminin Gereklilikleri
Eğitim her biri 2 gün olacak şekilde düzenlenmiş 6 modülden oluşur. Her modül 14 saatlik (2 gün) bir çalışmayı kapsar. Çalışmalar ayda 1 olacak şekilde düzenlenir. İlk 5 modül temel eğitim, 6.modül ise süpervizyon eğitimidir. Programda alanında uzman farklı eğitimciler yer alır. 14 saatlik süpervizyon çalışmalarında psikolog ve diyetisyen birlikte yer alır. Süpervizyon sürecinde katılımcılar yürüttükleri seanslardan 3 tanesini seçerek raporlarını yazmak ve süpervizyon eğitimi başlamadan 1 hafta önce Akademi’ye sunmakla yükümlüdürler. Süpervizyon eğitimine katılabilmek için rapor yazmak zorunludur. Hazırlanan raporlar Akademi tarafından yeterli kabul edilirse onaylanır. “Rapor Yazım Kuralları” önceden katılımcıya verilir. Raporların yetersiz olduğu tespit edilirse iade edilerek düzeltme talep edilir. Süpervizyon çalışmasına katılmak da zorunludur. Süpervizyon çalışması yapmayanlar sınava girme hakkı alamazlar. Süpervizyon çalışmaları bittikten sonra belirtilecek olan tarihte sınava katılırlar. Eğitim toplam 84 saatlik bir çalışmayla tamamlanır. Sınavda başarılı olanlara sertifikaları verilir.
3-Eğitimlere Devam ve Devamsızlık
Eğitim boyunca devam zorunludur. Eğitim tarihleri eğitim başlamadan önce belirlenir. Bu tarihlerde katılımcı eğitim grubuna 8 saat boyunca katılmazsa eğitimden çıkartılır. Akademiden kaynaklı değişikliklerde bu durum geçerli değildir.
8 saatin altındaki devamsızlıklarda katılımcı aynı eğitim yılı içinde eksiklerini tamamlamak şartıyla ücretsiz olarak katılır. Katılımcı, eksik saatlerini açılacak olan ilk eğitimde tamamlamazsa başarısız olarak kabul edilir. Eğitim tekrarı istenir. Katılımcı eksik saatlerini tamamladıktan sonra sınava girme ve başarılı olduğu takdirde sertifika alma hakkı kazanır.
4-Değerlendirme/Sınav
Temel eğitimi ve süpervizyon sürecini tamamlayanlar yazılı sınava girmeye hak kazanır. Sınava girmek zorunludur. Sınava girmeyen katılımcının Akademi’yle ilişiği kesilir. Sınavda başarılı olanlara sertifikaları verilir. Mazeretsiz (rapor göstermeden) katılmayanlar sınav haklarını kaybederler ve sertifika alamazlar. Sınava girenlerin 100 üzerinden 70 puan alma zorunluluğu vardır. Her öğrencinin 2 sınav hakkı vardır. İlk sınava girmek zorunludur.2 sınavda da yetersiz olanların eğitimi tekrar etmesi istenir. 2.sınav ücrete tabidir.
Öğrenciler sınav tarihlerini ve eksik saatlerinin telafisini takip etmekle yükümlüdür.
5-Eğitime Ara Verme
Eğitime ara verme durumunda katılımcının aldığı saatler göz önünde bulundurulur. Eğitime tekrar başlarken son katıldığı modülün bir alt modülünden başlayarak eğitimine devam etmesi istenir. Öğrenci bu süreçte o dönem için belirlenmiş olan modül ücretini ödemekle yükümlüdür.
Katılımcılar eğitime en fazla 1 yıl süreyle ara verebilirler. Eğitime ara vermek, eğitimden ayrılmak veya eğitime tekrar başlayabilmek için katılımcıların Psikodiyet Akademi’ye gerekli dilekçeleri yazmaları istenir. Konuyla ilgili dilekçe yazılmadığı durumlarda öğrencinin tekrar eğitime başlama talebi dikkate alınmaz.
Sınavdan ve süpervizyon çalışmasından 2 ay önce (4.modülden sonra) eğitime ara verme ya da eğitimi dondurma kabul edilmez. Yeme Bozuklukları Akademisi eğitimi sonlandırır.
6-Ödeme Kuralları
Eğitim için belirtilen ücret her modül öncesinde ödenir. Katılımcılar 6 modül için 6 ödeme yapar. Her modülün ödemesinin eğitim tarihinden 1 hafta önce belirtilen hesaba yatırılması gerekmektedir. Katılımcılar hiçbir sebeple grup ücretinden muaf tutulmazlar. Herhangi bir nedenle katılmadıkları modülün ücretini de ödemekle yükümlüdürler. Katılımcıların eğitime düzenli gelmesi zorunludur. Bu, kendi gelişimleri için çok önemlidir.
Eğitim ücretini sponsor vasıtasıyla karşılayan katılımcılar için de aynı ödeme koşulları geçerlidir.
7-Belgelendirme
Yukarıda bahsedilen yükümlülükleri tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanır. Eğitimi tamamlamadan sertifika verilemez. Sertifika almadan uygulama yapanların (süpervizyon çalışmaları hariç) Akademi’yle ilişkileri kesilir. Eğitime ara verenlere veya yarıda bırakanlara katıldığı saatlere dair herhangi bir belge verilmez.
8-Akademi ile İlişkinin Kesilmesine Neden Olan Durumlar
Katılımcı imzaladığı anlaşmaya uymazsa,
Katılımcı etik kurallara uymazsa,
Katılımcı, sertifika programını tamamlamadan “Psikodiyet Diyetisyeni” olarak sosyal medyada ya da konferans ve eğitimlerde yer alırsa,
Katılımcı Akademi Eğitim Yönetmeliğinde belirtilmediği halde eğitimin ve uygulamaların ana fikrine ters düşen bir eylemde bulunduğunda akademi tarafından yazılı ve sözlü olarak uyarılır. Bu uyarılara uymazsa,
Katılımcı 8 saatin üstünde devamsızlık yaparsa,
Akademinin belirlediği esasları kabul etmezse,
Sertifika program bedelini (ücretini) düzenli olarak ödemezse,
Akademinin belirlediği tarihlerde mazeretsiz olarak sınavlara katılmazsa eğitimden çıkartılır.
9-Diploma ve Sertifikalar
Psikodiyet eğitimi sertifikalarını sadece Yeme Bozuklukları Akademisi düzenler.
Katılımcılar belirlenmiş kriterleri tamamlamadan sertifika alamazlar.
Eğitim sürecinde veya katılımcının eğitime ara verdiği durumlarda eğitim saatlerini gösteren veya benzeri belgeler katılımcıya verilmez.
Eğitim tamamlandığında verilen sertifika, katılımcıya bu alanda eğitim verme ve Psikodiyet markasını kullanma yetkisi tanımaz.
Sertifikalar hak kazanıldıktan sonra teslim edilir.
Akademi öğrencisi olmuş kişi tüm maddeleri kabul etmiş sayılır.
10-Üyelere Verilen Formlar
Eğitim başlamadan önce aşağıdaki formlar ve bilgiler yazılı olarak katılımcılara verilir:
* Yeme Bozuklukları Akademisi Eğitim Sözleşmesi (Okunması ve imzalanması zorunludur.)
* Yeme Bozuklukları Akademisi Eğitim Yönetmeliği (Sözleşmedeki maddeleri içerir.)
*KVKK belgeleri
Eğitimler IAO (International Accreditation Organization) tarafından akredite edilmiş olup eğitim yönetmeliği buna uygun olarak hazırlanmıştır.
Psikodiyet programı ve Yeme Bozuklukları Akademisi Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanmış markalardır.