SIKÇA SORULAN SORULAR

1Yeme bozukluklarının tedavisi var mıdır?
Evet, yeme bozukluklarının tedavisi vardır. Yeme bozuklukları kişinin yeme davranışının ve bedeniyle arasındaki ilişkinin bozulmasını içerir. Yeme bozukluğu tedavilerinde ise her iki durum da mutlaka değerlendirilmeli ve alanında uzman kişilerin uygun gördüğü tedavi yöntemiyle tedavi edilmelidir.
2Yeme bozuklukları tedavi edilmezse ne olur?
Yeme bozuklukları mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi psikiyatrik hastalıklardır. Tedavi edilmedikleri takdirde kişide kemiklerin zayıflaması, tansiyon, kalp hastalıkları, sindirim sisteminde zayıflama, anksiyete, depresyon gibi hastalıklara hatta ölüme yol açabilir.
3Yeme bozuklukları tehlikeli midir?
Yeme bozuklukları kişinin iş ve sosyal hayatında büyük işlevsellik problemleri oluşturabilir. Ayrıca tedavi edilmedikleri takdirde ağırlaşarak fiziksel ve psikolojik çeşitli sağlık sorunlarına yol açarak tehlikeli olabilmektedirler. Yeme bozuklukları eroin bağımlılığından sonra en ölümcül 2.hastalıktır.
4Yeme bozukluklarının üstesinden nasıl gelinir?
Yeme bozukluklarının üstesinden gelmek için mutlaka bir uzman tarafından tanı konulması ve yeme bozukluğunun altında yatan gerçek nedenin araştırılması gerekmektedir. Tedavide multidisipliner bir yaklaşım uygulanmalı ve uzman doktor, psikiyatrist, psikolog, diyetisyen bir arada çalışmalıdır. Ayrıca kişinin çevresinden alacağı sosyal destek de etkili olmaktadır.
5Anoreksiya tehlikeli midir?
Anoreksiya nervoza, kişinin yemek yemeyi reddetmesi ya da sınırlaması ile kendisini gösteren bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya nervoza tedavi edilmediği takdirde bireyler aşırı düşük vücut ağırlığının etkisiyle özellikle birçok hastalık açısından risk altına girmiş olurlar. Durum hastane yatışı veya ölümle sonuçlanabilir.
6Bulimik olduğumu nasıl anlarım?
Bulimiya nervoza hastası kişiler aşırı miktarda yiyecek tüketirler (binge eating) ve ardından yedikleri aşırı miktardaki yemeği kendilerini kusturarak, müshil gibi bir takım ilaçlar kullanarak, aşırı spor yaparak veya kısıtlı diyet yaparak telafi davranışlarında bulunurlar. Ayrıca bu telafi davranışları sonucunda oluşabilecek bir takım semptomlar da bulimiya tanısı için fikir verebilir. Örneğin kızarmış ya da yaralı boğaz, dişlerde çürüme, reflü, boğazdaki tükürük bezlerinde ve çene altındaki bezlerde şişlik, bağırsak problemleri, yutma zorluğu, yemek borusunda yırtılma gibi problemler görülür.
7Çocuklarda da yeme bozukluğu olur mu?
Evet çocuklarda da yeme bozukluğu görülebilmektedir. Çocuklarda görülen yeme bozuklukları ikiye ayrılır, bunlar pika ve ruminasyondur. Pika, besin özelliği taşımayan ve yenilebilir olmayan maddelerin ısrarla yenmesidir. Pika; malnutrisyon, anemi, ishal, kabızlık, enfeksiyon, demir ve çinko eksikliği, kurşun zehirlenmesi, bezoar nedeniyle bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca erkek cinsiyet, küçük yaş, zeka geriliği, otizm, şizofreni muhtemel risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Ruminasyon ise, mide içeriğinin tekrarlayıcı ve istemli olarak ağza getirilmesi ve yeniden çiğnenmesidir. Normal gelişenlerde 3 - 12 yaş arasında nadiren görülebilmektedir. Zeka geriliği olanlarda ise herhangi bir yaşta olabilir.
8Yeme bozukluğunun tedavisi için nasıl destek almalıyım?
Yeme bozukluklarının tedavisi için destek almanın ilk adımı desteğe ihtiyacınız olduğunu kabul etmektir. Yeme bozuklukları neredeyse her zaman dışarıdan uzman desteği almanızı gerektirecek ciddi sorunlardır. Yeme bozukluklarının belirtilerini bilmek sizin daha iyi bir bakış açısı kazanmanıza ve destek almak için daha istekli olmanıza yardımcı olacaktır.
21 Ocak 2025
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Nedir?
Tıkanırcasına yeme bozukluğu, hızlı ve tıkanırcasına yaşanan yeme atakları ile karakterize bir psikolojik rahatsızlıktır. Tıkanırcasına yeme bozukluğuna sahip bireyler, tıkınma atakları sırasında normalde yediklerinin 2-3 katı kadar yiyebilir. Tıkanırcasına yeme bozukluğunu diğer yeme bozukluklarından ayıran en önemli durumlardan birisi, bireyin tıkınma atağı sonrasında kendini uzun süreli aç bırakma, egzersiz, kusma […]
21 Ocak 2025
Grup Beslenme Eğitimi Nedir?
Grup beslenme eğitimi Psikodiyet gruplarında kullandığımız bir uygulamadır. Tek tek bireylere ulaşmaktansa aynı hedefe sahip kişileri bir araya getirmeyi ve topluca eğitim vermeyi hedefler. Bireysel diyet listelerindense grup beslenme eğitimlerinin tercih edilmesi sürdürülebilir ve kişinin kendine özel bir beslenme programı yapabilmesini sağlar. Yeme bozukluklarında grup beslenme eğitimi faydalı olur mu? […]
17 Ocak 2025
Yeme bozukluklarında grup beslenme eğitimi faydalı olur mu?
Çoğu birey daha sağlıklı beslenmek, alkol tüketimini azaltmak ve tutarlı bir egzersiz rutini oluşturmak gibi davranışlarının bir yönünü yaşamlarının bir noktasında değiştirmeye çalışmaktadır.   Son yemeğinizi düşünün. Seçimlerinizi ne etkiledi? Gerçek şu ki, yemek sadece açlığı gidermekle ilgili değildir. Aldığımız her lokma, aşağıdakilerden etkilenen karmaşık bir karar ağını içerir: Biyolojik (açlık […]