SIKÇA SORULAN SORULAR

1Yeme bozukluklarının tedavisi var mıdır?
Evet, yeme bozukluklarının tedavisi vardır. Yeme bozuklukları kişinin yeme davranışının ve bedeniyle arasındaki ilişkinin bozulmasını içerir. Yeme bozukluğu tedavilerinde ise her iki durum da mutlaka değerlendirilmeli ve alanında uzman kişilerin uygun gördüğü tedavi yöntemiyle tedavi edilmelidir.
2Yeme bozuklukları tedavi edilmezse ne olur?
Yeme bozuklukları mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi psikiyatrik hastalıklardır. Tedavi edilmedikleri takdirde kişide kemiklerin zayıflaması, tansiyon, kalp hastalıkları, sindirim sisteminde zayıflama, anksiyete, depresyon gibi hastalıklara hatta ölüme yol açabilir.
3Yeme bozuklukları tehlikeli midir?
Yeme bozuklukları kişinin iş ve sosyal hayatında büyük işlevsellik problemleri oluşturabilir. Ayrıca tedavi edilmedikleri takdirde ağırlaşarak fiziksel ve psikolojik çeşitli sağlık sorunlarına yol açarak tehlikeli olabilmektedirler. Yeme bozuklukları eroin bağımlılığından sonra en ölümcül 2.hastalıktır.
4Yeme bozukluklarının üstesinden nasıl gelinir?
Yeme bozukluklarının üstesinden gelmek için mutlaka bir uzman tarafından tanı konulması ve yeme bozukluğunun altında yatan gerçek nedenin araştırılması gerekmektedir. Tedavide multidisipliner bir yaklaşım uygulanmalı ve uzman doktor, psikiyatrist, psikolog, diyetisyen bir arada çalışmalıdır. Ayrıca kişinin çevresinden alacağı sosyal destek de etkili olmaktadır.
5Anoreksiya tehlikeli midir?
Anoreksiya nervoza, kişinin yemek yemeyi reddetmesi ya da sınırlaması ile kendisini gösteren bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya nervoza tedavi edilmediği takdirde bireyler aşırı düşük vücut ağırlığının etkisiyle özellikle birçok hastalık açısından risk altına girmiş olurlar. Durum hastane yatışı veya ölümle sonuçlanabilir.
6Bulimik olduğumu nasıl anlarım?
Bulimiya nervoza hastası kişiler aşırı miktarda yiyecek tüketirler (binge eating) ve ardından yedikleri aşırı miktardaki yemeği kendilerini kusturarak, müshil gibi bir takım ilaçlar kullanarak, aşırı spor yaparak veya kısıtlı diyet yaparak telafi davranışlarında bulunurlar. Ayrıca bu telafi davranışları sonucunda oluşabilecek bir takım semptomlar da bulimiya tanısı için fikir verebilir. Örneğin kızarmış ya da yaralı boğaz, dişlerde çürüme, reflü, boğazdaki tükürük bezlerinde ve çene altındaki bezlerde şişlik, bağırsak problemleri, yutma zorluğu, yemek borusunda yırtılma gibi problemler görülür.
7Çocuklarda da yeme bozukluğu olur mu?
Evet çocuklarda da yeme bozukluğu görülebilmektedir. Çocuklarda görülen yeme bozuklukları ikiye ayrılır, bunlar pika ve ruminasyondur. Pika, besin özelliği taşımayan ve yenilebilir olmayan maddelerin ısrarla yenmesidir. Pika; malnutrisyon, anemi, ishal, kabızlık, enfeksiyon, demir ve çinko eksikliği, kurşun zehirlenmesi, bezoar nedeniyle bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca erkek cinsiyet, küçük yaş, zeka geriliği, otizm, şizofreni muhtemel risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Ruminasyon ise, mide içeriğinin tekrarlayıcı ve istemli olarak ağza getirilmesi ve yeniden çiğnenmesidir. Normal gelişenlerde 3 - 12 yaş arasında nadiren görülebilmektedir. Zeka geriliği olanlarda ise herhangi bir yaşta olabilir.
8Yeme bozukluğunun tedavisi için nasıl destek almalıyım?
Yeme bozukluklarının tedavisi için destek almanın ilk adımı desteğe ihtiyacınız olduğunu kabul etmektir. Yeme bozuklukları neredeyse her zaman dışarıdan uzman desteği almanızı gerektirecek ciddi sorunlardır. Yeme bozukluklarının belirtilerini bilmek sizin daha iyi bir bakış açısı kazanmanıza ve destek almak için daha istekli olmanıza yardımcı olacaktır.
5 Şubat 2025
Dizi – Film Önerileri
Starving in Suburbia (2014)  Film, sosyal medya üzerinden anoreksiyi teşvik eden içeriklere maruz kalan genç bir kızın anoreksiya geliştirme sürecini ve bunun ailesi üzerindeki etkilerini anlatıyor.  My Mad Fat Diary (2013-2015)  Kilo verme baskısıyla mücadele eden ve aynı zamanda psikolojik sorunlarla başa çıkan genç bir kadının hikayesini anlatıyor. Anoreksiya, kendine […]
5 Şubat 2025
Yeme Bozuklukları – Kitap Önerileri
İçindeki Sesi Sustur (Jenni Schaefer & Thom Rutledge) Açlığın Kadınları (Kim Chernin)  Dışarıdaki Dünya, İçimdeki Ben (Anita Johnston) Kemik Kadar İnce: Anoreksiya ve Bulimiya ile Mücadele (Laura Collins) Yeme Bozuklukları: Klinik Müdahale ve Psikoterapi (Ulus Baker & Ali Cevat Aktaş) Eating in the Light of the Moon (Anita Johnston) Life […]
29 Ocak 2025
Karbonhidrat Bağımlılığı Nedir?
Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Karbonhidrat bağımlılığı şeker ve işlenmiş karbonhidratlara olan aşırı düşkünlük olarak tanımlanabilir. Tatlılar, atıştırmalıklar, abur cuburlar, ekmek türevleri, makarna çeşitleri gibi gıdaları yeme isteği arttıkça bu durum hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebilir. Obezite ve metabolik sendromun nedenlerinden biridir. Fazla şeker içeren besinlerin tekrarlanan […]