Mindfulness Nedir?
Hepimiz iyi ve mutlu bir yaşam sürdürmek istiyoruz. Bu istek, amacımızı gerçekleştirmeye yetmiyor çünkü bazı engeller çıkıyor karşımıza. Modern yaşam hepimizin işini zorlaştırıyor, bir de beraberinde bazı duygu ve düşünce alışkanlıklarımız… Daha iyisi için yapabileceklerimiz var mı? Elbette var. Öncelikle engellerimizi fark etmek ve sonra doğru bir bakış açısıyla uygun alışkanlıkları geliştirmek. Bunlardan biri de mindfulness (farkındalık). Bilimsel çalışmalar mindfulness egzersizlerinin yararlarını ortaya koyuyor. Mindfulness, dikkatimizi içinde bulunduğumuz ana odaklarken, iç ve dış dünyamızda olan olayları yargılamadan gözlemleyebildiğimiz zihin egzersizleridir. Bu egzersizlerin beyni yeniden yapılandırdığı, daha dengeli olmamızı sağladığı ve mutluluk seviyemizi arttırdığı modern görüntüleme teknikleri sayesinde artık tespit edilebiliyor. Bedenimizin sağlığı için sporun önemini neredeyse artık hepimiz biliyoruz. Zihnimizi de düzenli mindfulness egzersizi ile zinde tutmak ve kas geliştirir gibi zihinsel beceriler geliştirmek mümkün.
Mindful Yeme Alışkanlığı Bize Ne Sağlar?
Biz insanoğlu alışkanlık dediğimiz otomatik davranışlarla donatılmış durumdayız. Bu, beynimizin işleri kolaylaştırmak için kurduğu “kısa yollar” aslında. Böylelikle işe yarayan bir davranışı her defasında yeniden kurgulamak ve kafa yormak zorunda kalmayız. Ama bazı alışkanlıklarımız da her zaman yararımıza işlemez. Nasıl edindiğimizi çoğu zaman bilmeyiz ve kurtulmak istediğimizde de kolay kolay kurtulamayız. Yeme alışkanlıklarımız da kimi zaman bu hale gelebilir.
Mindfulness o anda olup biteni -buna kendi davranışlarımız da dahil- izleme alışkanlığı kazandırır bize. Yeme davranışlarımız karşısında yargısızca farkındalık kazandığımızda yaptığımız yanlışları, sağlıksız seçimleri görmeye başlarız. “Bunu zaten görüyoruz,” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak davranışın sonuçlarını görmek ve bundan rahatsız olmakla, davranış sırasında gözlem yapmak aynı şey değildir. Mindfulness teknikleri sayesinde çoğunlukla otomatik olarak yerken -örneğin abur cubur yerken- kendimizi otomatik pilottan çıkarırız. Bu da, o konuda daha az tuzağa düşmemizi, gerektiği kadarıyla yetinmemizi, bedenimizin gerçek ihtiyacını görebilmemizi sağlar. Böylece zaman içinde daha dengeli, daha doğru kararlar almaya başlarız.
Yazar: Mindfulness Eğitmeni Ela Uysal