Dünya her gün yeni bir bilgiyle uyanıyor. Gün geçtikçe aslında yediklerimizin, beslenmemizin sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu keşfediyoruz. Bu yazımda sizlere beslenmenin ruh sağlığı üzerine etkilerinden biraz bahsedeceğim. Paketli gıdaların fazla tüketimi obeziteye ve diyabete yani şeker hastalığına yakalanma riskini artırır. Yapılan klinik çalışmalar bizlere paketli gıdalardaki yüksek şeker miktarının ruh hali üzerine olumsuz etkisinin çok olduğunu göstermektedir. Ruh halinin kendisi de yemek seçimlerimizi etkileyebilmesine rağmen yüksek şekerli besin tüketimi de depresyon ve anksiyeteye sebep olabilmektedir. Ek olarak gözlemsel çalışmalara göre aç kalmanın da depresyonla ilişkili bulunmuştur. Trans yağlarla ve boş kalorilerle dolu bir beslenme alışkanlığının da yine depresyon ve bilişsel sağlığa zarar verdiği görülmüştür. Balık tüketimi de ruh sağlığımız üzerinde oldukça etkilidir. Batı Almanya, Amerika, Kanada gibi balık tüketimi düşük olan ülkelerde; Japonya gibi yüksek balık tüketimi olan ülkelere kıyasla depresyon görülme riskinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Vitamin ve mineral yetersizliğinin de depresyona yol açtığını gösteren birçok çalışma vardır. Örneğin; depresyon tanısı konmuş yetişkinlerle yapılan bir araştırmada katılımcıların %15-38’inde vitamin yetersizliği olduğu tespit edilmiş ve sonrasında bu bireylerin doğru beslenme planıyla vitamin desteği sağlandığında yorgunluklarında ve dikkat dağınıklıklarında azalma görülürken performanslarında ve mental çalışma hızlarında ise artış olduğu gözlenmiştir. Yine vitamin açısından yetersiz bir diyet öfke ve depresyona sebep olurken vitamin depolarının doldurulması ile birlikte bu durum hızla düzelmektedir. Daha da yakın zamanda yapılan bir çalışmada ise B1 vitamini (tiamin) içeren multivitamin alanların ruh hallerinde iyileşme gözlenmiştir.
Yüksek lifli besinlerle beslenerek de depresyona yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Yapılan çalışmalar yüksek lifli beslenmenin depresyon riskini azalttığını göstermektedir. Bunun için ekmeklerinizi tam tahıllı seçebilir, meyve suyu yerine meyvelerin kendisini tüketebilirsiniz. Ek olarak da yemeklerinizin yanına çeşitli salatalar ekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak doğru beslenme planıyla depresyonun ve mental sağlığın korunmasına destek olabilirsiniz. Vücudumuz bizim için çok kıymetli, sağlıklı günler dilerim.
Stj. Dyt. Nursu ÖZTÜRK
KAYNAKÇA
Benton, D., Haller, J., & Fordy, J. (1995). Vitamin supplementation for 1 year improves mood. Neuropsychobiology, 32(2), 98–105. https://doi.org/10.1159/000119220
Cepeda, M. S., Katz, E. G., & Blacketer, C. (2017). Microbiome-Gut-Brain Axis: Probiotics and Their Association With Depression. The Journal of neuropsychiatry and clinical neurosciences, 29(1), 39–44. https://doi.org/10.1176/appi.neuropsych.15120410
Firth, J., Gangwisch, J. E., Borisini, A., Wootton, R. E., & Mayer, E. A. (2020). Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?. BMJ (Clinical research ed.), 369, m2382. https://doi.org/10.1136/bmj.m2382
Hibbeln J. R. (1998). Fish consumption and major depression. Lancet (London, England), 351(9110), 1213. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)79168-6
Klimova, B., Novotny, M., & Valis, M. (2020). The Impact of Nutrition and Intestinal Microbiome on Elderly Depression-A Systematic Review. Nutrients, 12(3), 710. https://doi.org/10.3390/nu12030710
Kohatsu W. (2005). Nutrition and depression. Explore (New York, N.Y.), 1(6), 474–476. https://doi.org/10.1016/j.explore.2005.08.017
2 Comments
Tebrikler
Cok güzel bir makale